High Camp Nord - The story

Gå mot vinden. Klyv berg. Se mot nord.

Når en tredje destinasjon for High Camp skulle bestemmes, var det Rolf Jacobsens ord som lå i bakhodet vårt. Med alternativer som Lyngen, Senja og Lofoten falt vi omsider på Bodø – et forblåst mellomstopp tenker kanskje du? Mye mer å by på – tenkte vi.

.

.

High Camp Nord

Den andre av totalt tre High Camper sesongen 2017 gikk av stabelen i Bodø helgen 20.-23. april, med Saltstraumen Hotel som base. Litt i underkant av 50 deltakere pluss sponsorer og guider deltok på det som skulle bli en helg med god stemning og karakterbyggende vær. Vind og snøvær la absolutt ingen demper på stemningen og det viste seg å bli en svært lærerik helg for de som tok turen nordover.

På Bodø Lufthavn ble gjestene tatt i mot med en nordlandspils i hånda. Etter en kort busstur ut i havgapet befant de seg på festivalarenaen Saltstraumen Hotel, som ligger rett ved det som anses som verdens sterkeste malstrøm. På kvelden stod informasjon om morgensdagens turer på programmet og guideansvarlig hadde klar melding – «vind og snø gir oss vanskelige forhold i fjellet». Løsningen ble et utvalg av alternativer i Valnesfjorden hvor deltakerne kunne velge mellom turer med fokus på – «hopp og dropp», «rolig vandring» og «ekstra høydemetre»

De fleste tok tidlig kveld og fredag morgen var alle klare til å oppleve nord-norske fjell. Lite sikt og mye vind førte til at de kunne vært hvor som helst egentlig. Heldigvis hadde guidene funnet et område i le – ergo mindre vind og finfin snø til å leke seg i.
Tilbake på hotellet åpnet himmelen seg og sola tittet fram – her ventet en varm utestamp og en kald øl.

.

.

En real badeøkt, middagsbuffet og noen øl senere kunne de delta på foredrag med en av guidene Gaute Hangaas Brenna. Han fortalte en gripende historie om sin opplevelse av å bli tatt i skred og å få livet i gave. En historie som lot mange sitte igjen tankefulle og med klump i halsen.

Etterpå var det en ny runde med informasjon om morgendagens turer – hvor guidene kunne love vesentlig bedre vær, men også beskjed om at vi måtte ta konservative valg da forholdene i fjellet var svært potente. Kvelden ble avsluttet med quiz før roen la seg over Saltstraumen Hotell.

Lørdags morgen gikk turen tilbake til Valnesfjorden, hvor deltakerne skulle gå ulike ruter opp mot Kistrandfjellet og Kistrandryggen. I det vi begynte å gå falt det hvitt gull fra himmelen. Før vi hadde rukket å glede oss skikkelig over nysnø fra oven, åpnet himmelen seg å sola tittet fram. Vi fikk litt bedre utsikt over terrenget og området enn dagen før, og kunne skue utover Valnesfjorden.

Karakterbyggende forhold

Tindevegleder Torgeir Kjus orienterte seg oppover fjellsiden og trygt plassert på en flat side hørte vi dagens første drønn. Siden til venstre for oss løsnet og skled sakte nedover fjellsiden. «En opplevelse som skaper respekt», sier en av deltakerne. «Karakterbyggende» sier en annen. I det vi setter oss ned for å spise lunsj har moder jord bestemt seg for å sentrifugere alle som er på fjellet i dag. Det blåser opp, det snør og sikten blir dårlig. Heldigvis finnes det ikke dårlig vær – bare dårlige klær, så vi pakker oss inn i dunjakker. Egentlig er det ganske deilig å kjenne at det «røsker» litt i skjegget – kjenne at man lever!

I Nord-Norge sier de «vess det ikkje har førrandra sæ innen ti minutt – så blir det sånn». Det stemte ganske greit. Plutselig fikk vi solskinn. Vi iverksatte tiltak, rev av skifellene og kjørte ned en slak side hvor vi kunne la stålkantene styre svingradiusen. Ingenting er så deilig som bekymringsfri skikjøring – spesielt når det er med trollske lysforhold og fjordutsikt.

Det Nord-Norske sitatet viste seg å stemme ganske greit da det like fort som sola kom – tetnet til igjen. På grunn av dårlig sikt og krevende forhold i fjellet (les: stor skredaktivitet), valgte vi å stoppe å grave noen snøprofiler i et heng. En halvtime senere skled vi videre, med litt mer kunnskap om snødekket og hvordan man kan vurdere det. Målet nå var å undersøke skredet vi tidligere hadde løst ut. Det viste seg at dette var ganske mye større enn vi hadde trodd – nærmere 300 meter i bredden. Kanskje en enda mer respektskapende opplevelse. Senere skjønte vi at de andre gruppene også hadde opplevd fjernutløsning av skred.

Litt mer ydmyk og litt mer erfaren gikk turen tilbake til hotellet hvor det ventet grillpølser, badestamp, badstu og øl. Det begynner nesten å bli en rutine for mange og stemningen er fryktelig god selv om det snør vannrett.

.

Etter en bedre middag stod ølsmaking med det lokale ølbryggeriet for tur. Det blir nesten litt lokalderby over det hele når Andreas fra Bådin deler ut øl til en gjeng skikjørere som allerede har drukket noen glass nordlandspils i stampen. I løpet av de neste 90 minuttene ble vi tatt med på en reise gjennom Bodø ved hjelp av lokalprodusert brygg. Vi startet med friske «Saltstraumen» til ære for havbonden, steinbiten og sakte-TV. Videre tok vi turen til «Mjelle» - Bodøs vakreste perle med rødhvit strand, ravnsvart fjellvegg og lunefullt hav. Med smak av appelsinskall og koriander på tunga bevegde vi oss tilbake til urbane strøk med «Rensåsen» - et kjent samlingssted i Bodø, før vi avsluttet det hele med «Mørkved» - til minne for skateboardhjul mot nylagt asfalt og falsk underskrift for å få kjøpt sigg.

Hele eventyret ble konkludert med at Bådin gikk seirende ut av lokalderbyet og at det som skulle være ølsmaking ble til det bryggeriets gavmilde representant valgte å kalle «øl-drikking».

.

Sex og singelliv i Saltstraumen
Etter en runde på klosettet tok undervannsfotograf Vebjørn Karlsen oss med på en tur under vann i Saltstraumen og introduserte oss for det rike og interessante dyrelivet. Spesielt for perioden nå er det yrende «samlivet» i straumen – som stod i fokus på foredraget, til stor glede for publikum. Med bilder av hvordan «dyrene» i malstrømmen forplanter seg – ble de fleste enige om at mennesket er et fryktelig enkelt vesen. Les mer om krabbenes forplantning og utvikling her.

Litt fnisete av øl-smaking og fiske-forplantning var det klart for konsert med det lokale svaret på Hellbillies - «Triple R». Litt rock, litt raill og litt rai rai ble til allsang, sving og mingling med lokale fra Saltstraumen som hadde tatt turen til hotellet for å hilse på oss «topptur-folk».

Søndag stod bussen klar og hele gjengen skulle ut på tur igjen. Summit-feveren var lagt bort og med mer sikt, mer blå himmel, mindre vind og nysnø stod god skikjøring på planen. Etter flere runder med fellene av og på, kunne deltakerne logge høydemeter og leken skikjøring på søndagens turdag.

Med litt mer kunnskap, litt flere venner, litt barskere og en øl i hånda forlot de Saltstraumen Hotel for denne gang.

Takk til alle som bidro til å gjøre helgen komplett - vi gleder oss til neste år!

Se flere bilder fra High Camp Nord 2017 HER!