Turen starter allerede i stua.

Sett opp teltet før du reiser på tur. Slik at du ser at alle deler er med og intakte. Dersom teltet er nytt lønner det seg å feste innerteltet slik at det er en mindre ting å tenke på når du står utendørs i minusgrader. 

Klargjør teltplassen: 

Start med å finne et egnet sted og slå opp teltet. Tråkk snøen flat med skiene eller trugene slik at underlaget blir slett og fint – da blir enklere å sette opp teltet. 

Barduner skikkelig:

Bruk snøplugger eller ski, pulk eller spade for å få ordentlig feste i snøen. Vend stålkantene på skiene innover slik at du ikke kutter barduner og pluggfester. Ha festepunktet for bardunene så nærme bakken som mulig. Stikk skiene ned i snøen med ca. 45 graders vinkel slik at de holder seg på plass. Husk å etterstramme bardunene før du legger deg, da er det ofte kaldere og snøen har pakket seg rundt festene som gjør det enklere å stramme. 

Stormmatter 

Husk å spa snø over stormmattene, da står teltet stødigere og vil blafre mindre i vinden. 

Kuldegrop 

Spa en kuldegrop i forteltet, slik at det blir komfortabelt å stå i teltet. Det er lurt å ikke spa kuldegropen for stor, slik at det er plass til oppbevaring langs kanten. 

En god kuldegrop er både praktisk i forhold til varme i teltet, men også komfort. Foto: Kyle Meyr
En god kuldegrop er både praktisk i forhold til varme i teltet, men også komfort. Foto: Kyle Meyr

Trygt kjøkken: 

Brenneren må stå på en stabil plate for å stå støtt og ikke synke ned i snøen når temperaturen blir høyere. 

Sov bedre:

Gå for en varm og god kvalitets sovepose. Søvn er viktig, spesielt på tur! Både dun og fiber gjør nytta når gradestokken kryper. Dun er varmere, lettere og mer komprimerbar. Syntetisk tåler fuktighet bedre, og kollapser ikke på samme måte som dun kan gjøre dersom den blir fuktig.Er du usikker på om soveposen er varm nok? Ta alltid med en fjellduk og flaske du kan bruke som varmeflaske. 

Kondens: 

Ventilasjon så ventiler godt slik at du minimerer kondens som fryser til is på innsiden av teltet. Når det ligger snø på storm-mattene, kommer det ikke så mye luft i de lave luftelukene. Det er smart å åpne toppen av telt døra til innerteltet. For å  sikre bedre ventilasjon.

Tørk alt alltid 

Klær tørker best på kroppen. Bruker du ullnetting innerst mot kroppen kan du unngå å få så fuktig/vått ullundertøy. Husk og ta med deg brukte sokker, vanter og inn i soveposen før du legger deg. Da vet du alltid hvor de er, og har en snillere temperatur før dagen starter. På tur over flere dager, bør du lufte soveposen før du pakker den ned om morgenen. Da få du tørket ut fukt. Heng posen over et par skistaver.

Fotposer: 

Fotposer er praktisk og komfortabelt å ha med seg på vintertur. 

Hold varmen. 

Ta en runde rundt teltet, slå en floke eller underhold med en liten kveldsdans før du legger deg. Det er nemlig ikke lurt å legge seg kald i soveposen, da tar det lengre tid før du får varmen. Blir du fort kald  anbefaler vi en varmeflaske du kan ha med deg i posen. 

TTT

Ting, tar, tid - Det tar gjerne en til to timer å bli klar om morgenen, avhengig av erfaring, antall folk, hvor kaldt det er etc. Det er lurt å avtale avgangstidspunkt slik at ikke noen blir stående og vente og fryse. Lukk alltid glidelåser og gled deg til tur!

Kos 

Ha med noe som er godt og varmt og drikke. Lyslenke, lydbok er også koselig når det stormer på utsiden av teltduken.

Teltlivet kan være komfortabelt og fint også! Foto: Kyle Meyr
Teltlivet kan være komfortabelt og fint også! Foto: Kyle Meyr