Så lenge tindesporten har eksistert har klatrere hjulpet hverandre når uhell skjedde. Det som i utgangspunktet var hjelp til selvhjelp, har utviklet seg til å bli en viktig samfunnsressurs. Når ulykker skjer i bratte fjellvegger er frivillige klatrere de eneste som kan hjelpe. På død og liv handler om noen av disse klatrerne.

Boka På død og liv er skrevet av Ture Bjørgen som er en erfaren klatrer og redningsmann. Han har vært med i Rogaland Alpine Redningsgruppe (RAR) siden starten for 25 år siden. Klatrerne boka tar for seg har opplevd det aller meste, fra spektakulære operasjoner med lykkelig utgang og kongens fortjenestemedalje til dyp fortvilelse over å hente sine egne døde kamerater ned fra fjellveggen. På død og liv inneholder intense beretninger om disse aksjonene og trekker samtidig linjene tilbake til starten av norsk fjellredning for mer enn 100 år siden. 

I foredraget kommer Ture Bjørgen fortelle om noen av opplevelsene i veggen gjennom årene og sine tanker og refleksjoner rundt dette.

Dette er absolutt et foredrag å få med seg!

Les mer om boka

«Ture har skrevet en sterk bok om denne viktige delen av fjellredningsarbeidet, hvor de alpine gruppene er klatremiljøenes viktigste bidrag til samfunnet, og hvor redningstjenesten i Norge er helt avhengig av den spesialiserte kompetansen som gode og trente klatrere i samarbeid med redningshelikoptre kan gi.» Geir Arne Bore, Borebloggen

«Denne boken er imponerende velskrevet og viktig. Et historisk blikk på fjellredningens historie i Norge, men samtidig en sterk, personlig fortelling fra innsiden av det den alpine redningsgruppen i Rogaland. Kameratskap, lidenskap for fjellet, ansvarsfølelse, dramatiske operasjoner, tragediene som rammet dette miljøet så ufattelig hardt, sorgen, tvilen, ettertanken. Sjelden jeg har lest en fjellbok som har gjort sterkere inntrykk. Boken er etterrettelig, men med nerve fra første til siste side. Den er skrevet med et nærvær som er sjelden i fagprosa. Tror mange mennesker trengte at denne historien ble fortalt, og når den først skulle fortelles gjør Ture Bjørgen skrivejobben på mesterlig vis.» Anders Waage, tidligere redaktør i Fri Flyt.

Du kan kjøpe boka her. 

På død og liv_forside
På død og liv_forside