Å ta på riktig type, og ikke minst mengde klær før du går ut døra/teltet, kan være en avgjørende faktor på hvor vellykket skiopplevelsen blir. Og selv om det fins en form for dyd i egen læring, er det ingen skam å søke litt hjelp på veien. Her er en guide om hvordan man bør kle seg for å få den perfekte balansen mellom varme og kulde, uten at det går på bekostning av bevegelighet – de grunnleggende prinsippene for lag på lag. 

Undertøy laget av merinoull eller polyester er det vi anbefaler som første lag på huden. Dette er fibre som klarer å fange luft selv når de blir våte, som gjør at du holder på varmen. Polyester-fiber tørker raskere og holder på mindre fuktighet enn merinoullen, men kan føles litt kaldere under prosessen. 

17-40-12_lightboxorg
17-40-12_lightboxorg

Mellomlag (mellom undertøy og ytterlag) – hensikten med dette laget er å holde deg varm. Du tilpasser dette laget avhengig av temperatur, vær og aktivitetsnivå. Fleece-produkter laget av polyester eller ull-skjorter anbefales som mellomlag. Du velger tykkelse på dette laget avhengig av hvor kalt det er ute. Det er viktig å ikke ta på en jakke som er for varm, da dette vil gjøre at du begynner å svette mye tidligere enn  nødvendig når du er i aktivitet. Når du går ut døren skal du helst være litt kaldere enn du ønsker å være.

Ytterlag (ofte kalt skallbekledning) – hensikten med dette laget er å beskytte deg mot vær og vind, samtidig som det slipper ut fuktighet og varme fra kroppen din. Normalt har man ikke flere ulike skallbekledninger, så man velger en som er best egnet til å beskytte mot alle elementer. Dette betyr at en rekke kunder ender opp med et ytterlag som er vanntett, som for eksempel Gore-Tex eller dri-produkter. Disse produktene beskytter deg mot regn eller snø, men er fortsatt svært pustende og slipper ut svette og fuktighet som lett bygges opp på innsiden. Denne type ytterplagg gir ingen varme i seg selv, men siden de er 100 % vindtette vil mellomlaget sørge for at du er varm nok under aktiviteten.

17-42-53_lightboxorg
17-42-53_lightboxorg

Isolasjon (på utsiden eller innsiden av skallbekledningen) – hensikten med dette laget er å gi beskyttelse under kalde øyeblikk under aktiviteten. Ved å ta i bruk dette laget kan du kle på deg et tynnere mellomlag i utgangspunktet, og svette mindre gjennom aktiviteten du holder på med. Dette laget kan være lette dunjakker, PrimaLoft-jakker eller jakker laget med Polartec Alpha isolasjon. Alle disse isolasjonstypene er meget komprimerbare og gir god varme sammenlignet med vekt. Fordelen med dun er at den har den beste pakkbarheten og har best varme-til-vekt-verdi. Fordelen ved PrimaLoft er at den også gir god isolasjon selv om plagget blir vått, og har tilnærmet like god varme-til-vekt-verdi som dun. Fordelen med Polartec Alfa er at den gir varme selv når den er våt, samt at den er svært pustende slik at den funker bedre enn de to andre om du velger å bruke den på innsiden av ytterbekledningen og ved høyere aktivitet.

Nyttige tips om toppturer og fjell

Slik blir du klar for toppturen

Nye triks til toppturen

Slik velger du toppturbindinger

Det er ingen skam å snu

Test av topptursekker for langtur